Gezonde Oliën

WEET JIJ AL WAT DE BESTE OLIËN ZIJN OM TE GEBRUIKEN TIJDEN HET KOKEN? LEES HIER MEER OVER DE VERSCHILLENDE OLIËN EN WAAR JE ZE HET BEST VOOR KUNT GEBRUIKEN.

EXTRA VIRGIN OLIJFOLIE

Extra virgin olijfolie is heerlijk omdat er zo veel verschillende smaken te krijgen zijn. Deze olijfolie heeft wel een relatief laag rookpunt wat betekent dat de olie niet geschikt is om mee te bakken omdat de temperatuur tijdens het bakken namelijk vaak hoger wordt dan het rookpunt. De smaak van de olie gaat dan verloren en dit is natuurlijk zonde! Gebruik extra virgin olijfolie voor een salade of druppel wat over een gerecht heen.

PURE OLIJFOLIE

Als je juist graag wilt bakken in olijfolie, kies dan voor pure olijfolie. Pure olijfolie heeft namelijk een rookpunt van ongeveer 240 graden Celsius, wat betekent dat je het uitstekend kunt gebruiken voor bakken. Daarnaast heeft deze olie wel minder smaak dan de extra virgin olijfolie, dus gebruik hem niet voor salades.

KOKOSOLIE

Kokosolie heeft net als extra virgin olijfolie een relatief laag rookpunt waardoor je er beter niet mee kunt koken. Wel is kokosolie vetter en romiger dan olijfolie waardoor je het goed kunt gebruiken als alternatief voor boter in het beslag voor cakes of andere lekkernijen.

Gezonde oliën

Pan met anti-baklaag

WAT MOET JE DOEN ALS ER NA EEN TIJD VAN ALLES BLIJFT PLAKKEN AAN JOUW PAN MET ANTI-BAKLAAG?

GEBRUIK DE PAN OP DE JUISTE MANIER

Zorg er altijd voor dat je het vuur eerst laag zet zodat de pan langzaam kan opwarmen. Stop de pan ook nooit in de afwasmachine maar was hem met de hand met wat zeep af. Gebruik daarnaast altijd een spatel of lepel van siliconen of hout tijdens het koken. Dit is veel beter voor jouw pan en voorkomt krassen of beschadiging aan de anti-aanbaklaag.

BAKING SODA EN WATER

Als het kwaad al is geschied zijn er twee handige trucs om hem weer zo goed als nieuw te krijgen! De eerste manier om jouw pan schoon te maken is door een mengsel te maken van baking soda en water. Zorg dat je altijd evenveel baking soda als water gebruikt. Wrijf het mengsel met een zachte borstel in de pan, doe dit met ronddraaiende bewegingen. De baking soda zal dan bruin verkleuren, waaraan je kunt zien dat het werkt om het vuil te verwijderen. Spoel de pan hierna af met water en droog de pan af.

AZIJN

Als er na de vorige methode nog steeds eten blijft plakken aan de pan, probeer dan deze methode met azijn. Neem hiervoor één derde azijn en twee derde water. Laat dit mengsel tien minuten sudderen in je pan. Zet dan het vuur uit en laat het afkoelen. Was de pan af in warm water met zeep en maak hem schoon met een zachte borstel. Spoel af en droog de pan af.

Risotto maken

RISOTTO IS HEERLIJK EN PAST GOED ALS BIJGERECHT BIJ VIS OF VLEES. MAAR JE KUNT HET OOK ALS HOOFDGERECHT MAKEN DOOR AAN DE RISOTTO ZELF CHAMPIONS EN ANDERE INGREDIËNTEN TOE TE VOEGEN.

PRODUCTEN VAN GOEDE KWALITEIT

Door producten van goede kwaliteit te gebruiken wordt het eindresultaat ook beter. Dit geldt zeker voor de rijst maar ook voor de Parmezaanse kaas en witte wijn.

RIJST EN PAN

De speciale risotto rijst blijft langer al dente en bevat veel zetmeel, wat gedeeltelijk ervoor zorgt dat de rijst zo romig is. Zorg er dus voor dat je de goede rijst uitkiest, zoals Arborio, Vialone of Carnaroli rijst.

BOUILLON

Voor je begint moet je de bouillon verwarmen in een andere pan. Houd dit ook warm tijdens het kookproces en voeg steeds een klein beetje bouillon toe aan de risotto. Pas als het in zijn geheel is opgenomen voeg je er weer wat bij.

BOTER OF PARMEZAANSE KAAS

Op het einde hoef je niet zuinig te zijn met boter of Parmezaanse kaas. Dit voegt namelijk veel smaak toe aan de risotto en het geeft een mooie structuur en binding.

Wilt u meer weten over de tips van Cook@home? Neem dan gerust contact met ons op

Scroll Up